LegendaPyhän Birman väritys, niinsanottu himalajan väritys vie ajatukset itämaille, legendoihin,
joita sen menneisyydestä kerrotaan. Tarinan mukaan vuosisatoja sitten läntisessä Burmassa asui Khemer -kansa. Lao-Tsun temppelissä ylipappi Mun-Ha palvoi safiirisilmäistä, kullanhohtoista jumalatarta uskollinen Sin kissa seuranaan. Eräänä yönä ryöstäjät tunkeutuivat temppeliin ja ylipappi haavoittui kuolettavasti. Sin hyppäsi kuolevan herransa päälle ja paikalla olleet munkit näkivät kuinka kissan turkki muutti väriään jumalattaren kullanhohtoiseksi ja silmistä tuli häikäisevän safiirinsiniset. Korvat, jalat, kasvot ja häntä saivat hedelmällisen maan värin, paitsi tassut, jotka koskettivat vanhaa ylipappia - niistä tuli valkoiset.

Vuonna 1919 majuri G.Russel sai Ranskaan kaksi kissaa kiitokseksi papeilta, joita hän oli auttanut pakenemaan Tiibetistä: Uroksen Maldabur ja naaraan Sita. Näistä Maldabur kuoli pian, mutta Sita synnytti pentueen, jonka uskotaan olleen luomassa läntistä kantaa.
Pyhä Birma hyväksyttiin Ranskassa näyttelyihin vuonna 1925, mutta Englannissa vasta 1966.
Birman pyhä kissa on yksi vanhimpia, ellei jopa vanhin tunnettu kissarotu. Siitä johtuen sillä ei tunneta juurikaan perinnöllisiä sairauksia.

Pyhä Birma on ihastuttavan näköinen. Sen turkki on puolipitkä ja silkkimäisen pehmeä. Pyhä Birma hoitaa turkkinsa lähes itse, ja siksi se on helppohoitoinen. Turkki vaatii kuitenkin säännöllisen harjauksen, jottei suolistoon kerry haitallisia karvapalloja. Hyväksytyt värit ovat ruskea-, sininen-, suklaa-, lila-, punainen-, ja cremenaamio, sekä kilpikonnaväreistä ruskea-, sininen-, suklaa- ja lilakilpikonna. Näiden kaikkien värien tabbymuodot ovat sallittuja. Rodun erikoistuntomerkkinä ovat valkoiset tassut.

Permission to reprint ©1996 Val Kotas


Pyhä Birma on vahvarakenteinen kissa. Urokset ovat hieman naaraita kookkaampia. Turkki on vaalean kullan hohtoinen. Naamioväritys on kasvoissa, korvissa, jaloissa ja hännässä. Kaulassa turkki pitenee kauluriksi. Etukäpälissä on puhtaanvalkoiset hansikkaat ja takakäpälissä valkoinen jatkuu taakse kiiloina. Jalat ovat lyhyet ja vantterat. Pää on vahvarakenteinen ja korvat melko pienet. Nenä on keskipitkä. Silmät ovat syvänsiniset, pyöreähköt, hieman ovaalin muotoiset. Häntä on keskipitkä ja tuuhea.

Pyhä Birma on älykäs, lempeä, seurallinen, leikkisä ja siisti. Hän on hyvin sosiaalinen ja sopeutuu hyvin muihin eläimiin. Pyhä Birma on herkkä ja se kiintyy lujasti omistajaansa. Se nauttii ihmisten seurasta, on utelias ja kiinnostunut kaikesta mitä omistaja tekee. Halutessaan se vaatii huomiota naukaisemalla vaativasti, hyppäämällä syliin, tai jollekin näkyvälle paikalle.
Muuten se on hiljainen kissa. Usein kissanomistajat vannoutuvat yhden rodun kannattajiksi,
mutta Birman omistajiin tämä pätee erityisesti: Jumalattaren safiirisilmät eivät luo katsettaan pyhän kissan omistajasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti